Većini budućih vlasnika mačaka ima strah oko toga kako će se izboriti sa opadanjem dlake kod mačaka, posebno ukoliko planiraju da macu drže isključivo unutra. Prirodno je i normalno da mačke u određenim periodima godine gube svoju dlaku i da „menjaju“ strukturu dlake sa letnje na zimsku.
Opadanje dlake ili linjanje, kom su podložni svi kućni ljubimci, je proces koji se odvija usled različitih spoljašnjih faktora. Faktori koji utiču na opadanje dlake su kožne bolesti, buve ili regularno sezonsko linjanje. Ako kućni ljubimci ne gube dlaku u pečatima i samo na određenim mestima na telu, onda se uglavnom radi o fiziološkoj izmeni dlake.

Zbog čega nastaje opadanje dlake kod mačaka?

Tokom cele godine i dugodlaki i kratkodlaki kućni ljubimci linjaju se i tako odbacuju mrtve dlake. To je normalan proces zbog koga ne treba brinuti. Tome su naročito podložni kućni ljubimci koji žive u stanovima, jer žive u okolini koja tokom cele godine ima ujednačenu temperature. Kućni ljubimci koji žive u spoljašnjoj sredini dva puta godišnje gube nešto više stare dlake. To je uglavnom povezano sa smenama godišnjih doba.
Ukoliko su kućni ljubimci na nekim mestima potpuno izgubili dlaku usled češanja i lizanja, to je alarm za odlazak kod veterinara. Infestacija buvama je najčešći razlog što dolazi do opadanja dlake kod mačke, jer se ona usled napada buva češe i svojim kandžama oštećuje kožu, pa dlaka otpada. O ovoj temi možete više pročitati u tekstu ALERGIJSKI DERMATITIS KOD MAČAKA.
Osim buva, postoje i gljivična oboljenja dlake i dlačnih folikula, tzv. dermatofitoze zbog kojih je opadanje dlake neizbežno. Ova gljivična oboljenja nastaju kao posledica pada imunog sistema posle lečenih bakterijskih infekcija antibioticima. Bakterijske infekcije ili alergijske reakcije na stvari iz spoljašnje sredine ili hrane takođe uzrokuju opadanje dlake. U tom slučaju, kućni ljubimci se neprestano češu i vidljive su promene na koži, u vidu pečata.

Kako smanjiti opadanje dlake?

Mačke se obično same pobrinu oko rešavanja viška dlake i poddlake. Međutim, ukoliko vaša mačka pripada rasi koja ima dužu dlaku, često može doći do pojave „dlakavih loptica“ odn. hairballs-a koje će u jednom momentu da povrati, a ređe se dešavaju komplikacije da se ova loptica dlaka zaglava u digestivnom traktu, pa će mački biti potrebna čak i operacija.  Veoma je važno, mački omogućiti pravilnu ishranu, a to je hrana koja pomaže izbacivanju loptica dlaka.

Ako dođe do zamršavanja dlaka kod dugodlakih mačaka toliko da je nemoguće iščetkati, onda je najbolje rešenje ošišati je, jer je taj zamršeni deo idealna podloga za stvaranje gljivica i bakterija. Da bi se sprečilo stvaranje gljivica, a samim tim i opadanje dlake, kućni ljubimci treba da se drže podalje od potencijalnih izvora zaraze, održavati redovnu higijenu i koliko god je moguće, smanjiti im stres. Kada su u pitanju alergije na polen ambrozije i drugih biljaka, ne puštajte mačku napolje u regije gde je koncentracija polena najveća. Opadanje dlake u velikoj meri zavisi i od ishrane, pa se preporučuje uravnotežena ishrana bogata vitaminimom A, omega 3 i omega 6 masnim kiselinama, cinkom, biotinom itd. U dnevni obrok treba da spada gotova hrana renomiranih proizvođača, jer ona sadrži potrebne sastojke koji će pomoći u izbacivanju hairball-a, a i redukovaće opadanje dlake. Za svaku nedoumicu i lečenje mačke, potrebno je obratiti se veterinaru.

Za lepo i zdravo krzno, najvažnija je hrana za mačke koju ćemo kupovati, redovno češljanje i nega.

Ipak, ako se i odlučite da budete vlasnik mace, spremite se na češće usisavanje i spremanje stana, ali šta je to, naspram ogromne ljubavi koju ćete dobiti?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

*

Izračunaj * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.