Većina ljudi se uzda u svoje oči za snalaženje u svetu oko sebe. Za naše ljubimce vid jeste važan – ali se oni više oslanjaju na čulo mirisa i ukusa. Ta njihova sklonost im ne ide na ruku u letnjem periodu kada su dvorišta, parkovi i priroda prepuni biljaka. Iste biljke koje mi jako cenimo mogu biti otrovne za pse i mačke, a malč (komadići kore drveta koji se koriste za dekorativno pokrivanje zemljišta) i koncentrati đubriva nisu ništa bolji.

 

Zapravo, 2012. godine je analiza osiguranja kućnih ljubimaca pokazala da su oboljenja i problemi sa bezbednošću ljubimaca rasli tokom letnjih meseci, delom i zbog prisustva otrovnih biljaka. Tzv. “malčiranje” (slika gore) predstavlja bezbednosni rizik, od potencijalnog gušenja usled gutanja tvrdih komada usitnjene kore drveta/ljuske ploda do otrovnog dejstva malča od npr. ljuske kakaoa. Dekorativna masa slatkastog mirisa, napravljena od ljuski kakaoa može sadržati supstancu koja je otrovna za ljubimce – istu onu koja čini čokoladu opasnom za vašeg psa.

Takođe pripazite na sledeće biljke:
  • Paradajz. Sadrži supstancu koja se zove tomatin, nalazi se u zelenim delovima biljke, plodu i stablu, i može izazvati iritaciju želuca i malaksalost.
  • Rabarbara. Gutanje listova rabarbare može iritirati usnu duplju i želudac vašeg psa, dovodeći do povraćanja i dijareje.
  • Lale. Da, one cvetaju u proleće ali su i njihove lukovice otrovne – čak i više nego lisnati delovi ili cvetovi.
  • Šafran. Neki cvetaju u proleće, neki u leto. Lukovice prvih nisu ostrovne, dok su oni koji cvetaju u leto toksični.
  • Ljlljani. Izuzetno otrovni za mačke i pse – čak i ako samo popiju vodu iz vaze u kojoj stoje ljiljani.
  • Cikas palma (takođe poznata i kao kraljevska sago palma ili japanska sago palma). Svaki deo ove palme je izuzetno otrovan za pse. Simptomi idu od teškog povraćanja preko otkazivanja rada jetre do uginuća.
  • Đurđevak. Otrovan za ljubimce. Pored svih gorenavedenih simptoma trovanja od drugih biljaka, izaziva i nepravilan rad srca.
  • Uzimajući u obzir činjenicu da mnoge vrste biljaka mogu otrovati ili iritirati vaše ljubimce, najbolje je obezbediti da oni uvek borave pod vašim budnim okom kada god su izloženi kućnim biljkama i prirodnim dekoracijama tla. Uvek čuvajte kontakt svog veterinara pri ruci.
    Pozovite ga bez odlaganja ukoliko ljubimac pojede ili popije potencijalno otrovnu materiju!

Izvor: ROYAL CANIN SRBIJA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

*

Izračunaj * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.