Kupanje pasa – svakako za neke pse predstavlja zabavu i uživanje, dok neki drugi malo manje uživaju u tome. Ipak, kupanje je neophodno, pogotovo ukoliko psa tokom hladnijih dana puštate u dom.

Zašto je važno kupanje pasa?

Kupanje pasa ima samo jednu namenu, a to je: održavanje higijene! Psi koji više borave unutra, zahtevaju malo češće kupanje, dok oni koji borave napolju mogu i ređe da se kupaju.

Kada početi sa kupanjem pasa?

Veoma je važno da sa kupanjem psa počnete još dok je štene, kako bi se na vreme navikao na to.

Koliko često treba kupati psa zavisi i od toga koliko se isprljaju nakon šetnje ili igranja napolju. Neki psi znaju dosta da se zaprljaju pa im je češće uređivanje svakako neophodno. Ali to ne mora biti kupanje jer svu nečistoću možete ukloniti i četkanjem.

Uopšteno, psi s dugom ili kovrdžavom dlakom treba da se češće peru u odnosu na kratkodlake pse. Obično se dugodlaki psi kupaju jednom u 1-2 meseca, kako bi bili čisti. S druge strane, kratkodlake pse je dovoljno kupati samo 1-2 puta godišnje.

Važno je napomenuti da se kupanjem psa gubi prirodna masnoća njihove kože koja ih štiti od hladnoće i vlage, pa zdravoj dlaci daje prirodan sjaj. Zato treba voditi računa da intervali kupanja budu dovoljno dugi.

Koju god pasminu pasa imate dobro je početi s kupanjem još dok su štenci kako bi se navikli na tu aktivnost. Mnogi psi ne vole kupanje pa ukoliko nemaju tu naviku sigurno će istrčati iz kade usred kupanja. Ili će biti toliko nervozni da nećete uspeti ni da ih naterate u kadu.

Kako pravilno kupati psa?

Pravilno kupanje pasa zahteva da znate šta radite, i da ne radite to prečesto. Kao što smo već napomenuli, prečesto kupanje može biti veoma štetno, jer ćete na taj način skinuti zaštitni sloj koji psi imaju na koži.

Pre kupanja, obavezno dobro iščetkajte psa. Za ovo se koriste četke za pse. Veoma je važno da pronađete odgovarajuću u zavisnosti od dlake koju vaš pas ima. Postoje razne vrste četki, i ukoliko niste sigurni, konsultujte se sa prodavcima.

Za dobro kupanje pasa, nikako nemojte koristiti šampone za vašu upotrebu. Koža pasa je skroz drugačija, i njima trebaju šamponi drugačijeg sastava. Veoma je važno da saznate koja je najbolja kozmetika za pse. Odaberite šampon koji odgovara strukturi dlake vašeg psa, i nemojte preterivati u količini prilikom nanošenja.

Psi se kupaju mlakom vodom. Ako kupate psa u kadi podmetnite na dno kade peškir ili neku krpu kako ne bi bila kklizava. Male pse možete kupati i u lavabou.

Šampon se nanosi prvo na leđa, zatim na stomak, noge i rep. Vodite računa da im šampon ne uđe u oči i uši. Psa je potrebno 2 puta našamponirati i svaki put dobro isprati. Ukoliko pas na kraju nije dovoljno ispran čistom vodom ostaci sapunice mogu izazvati nadraženost kože i svrab. Zato ako niste sigurni jeste li ga dovoljno isprali, učinite to još jednom za svaki slučaj.

Nakon ispiranja obrišite preostalu vodu suvim peškirima. Vlažnu dlaku možete osušiti i fenom na niskoj temperaturi. Nakon što se dlaka potpuno osuši lagano iščetkajte psa da dlaka dobije sjaj.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

*

Izračunaj * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.