Neki visoki tonovi kao što je škripanje aluminijumske folije ili udaranje kašikom o keramičku posudu mogu da izazovu neku vrstu napada epilepsije kod mačaka, posebno starijih. Taj problem mogu imati i ljudi, navodi se u novoj studiji.

Međunarodnu studiju su na zahtev dobrotvorne organizacije Međunarodna nega mačaka (International Cat Care) sproveli veterinari-neurolozi iz Velike Britanije i SAD.

„Dobili smo nekoliko stotina poruka iz celog sveta u kojima se navodi da su vlasnici mačaka primetili da im mačke imaju napade kad čuju određene zvukove“, navodi se u izveštaju o istraživanju, objavljenom u časopisu „Journal of Feline Medicine and Surgery“.

Vlasnici mačaka su naveli da njihovi veterinari nemaju nikakva saznanja o tom poremećaju i često misle da jak zvuk ne može da izazove grčeve koje traju i po nekoliko minuta.

U studiji je ispitano 96 mačaka i zaključeno da visoki tonovi zaista mogu da izazovu napade refleksne epilepsije. Tu vrstu sindroma mogu da imaju i ljudi.

Tokom ispitivanja, mačke su najviše reagovale na škripanje aluminijumske folije, udarenje kašikom o keramičku posudu, gužvanje papira ili plastične kese, na zvuk kucanja na računaru i zveckanje ključeva ili kovanog novca, kao i na zakucavanje eksera. Neke mačke su čak reagovale i na coktanje.

Naučnici su dodali da će istraživanje biti nastavljeno da bi se otkrilo genetičko poreklo te pojave radi utvrđivanja odgovarajuće terapije. Kako naučnici kažu, veterinarski lek protiv epilepsije „kepra“ mogao bi da bude efikasan.

 

Izvor: B92.net

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

*

Izračunaj * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.